Povestea Bucharest Feminist Film Festival a început în anul 2021, cu patru artfuzioniste și-un vis. Ne-am dorit să creăm un spațiu sigur care să aducă împreună persoane din comunitatea feministă, persoane care fac politică, jurnalism, activism, elevi/e/x, persoane din mediile, public, privat, academic. Un loc în care să ne adunăm și să vorbim despre probleme actuale, un eveniment internațional în cadrul căruia să explorăm diferitele moduri în care societățile patriarhale în care trăim ne afectează pe fiecare dintre noi, dar și povești despre rezistență și activism.
În fiecare toamnă, aducem în același loc, timp de câteva zile, proiecții & echipe de film și experți/e din România și diferite colțuri ale lumii, să vorbim despre problemele cu care ne confruntăm și să căutăm posibile soluții.
Organizăm acest festival pentru că ne dorim să provocăm normele pe care societățile le stabilesc în funcție de genul unei persoane. Să combatem stereotipurile de gen și violența de gen prin conștientizare, dialog și reflecție.
Și, chiar dacă a devenit mai ușor, poate, să vorbim despre egalitate de gen sau violență de gen, există în continuare foarte multe mituri asociate cu feminismul. Ne-am dorit ca prin acest festival, inclusiv prin numele pe care ni l-am asumat ca o identitate personală și organizațională, să deschidem un dialog despre toate aceste stereotipuri, să deconstruim și să regândim înțelesul acestui cuvânt.
Bucharest Feminist Film Festival este un eveniment la care niciun subiect nu e taboo și la care poate participa oricine. Scoatem de sub preș povești și conversații despre abuz, sexualitate, corp, aducem împreună persoane din diferite partide politice, oameni care au genuri diferite, orientări sexuale diferite și ne dăm întâlnire într-o locație accesibilă pentru toți și toate.
Cele două ediții de până acum ne-au arătat și mai mult nevoia tinerilor/tinerelor de a lua parte la astfel de evenimente, la care să putem continua să vorbim despre egalitate de gen, feminism, migrație, violență, roluri & stereotipuri de gen.
Vrem să deschidem acest dialog către cât mai multe persoane și să continuăm să construim un spațiu de dialog și colaborare pentru că ne dorim să trăim într-o lume mai justă, mai egală, mai incluzivă.
Vrem să facem acest festival împreună. Toate edițiile festivalului sunt organizate în colaborare cu alte grupuri și organizații feministe deoarece, pentru noi, feminismul este o cauză comună, a tuturor. Dacă ai idei despre ce ai vrea să vezi în următoarea ediție a festivalului, nu ezita să ne scrii.
Andreea adoră să planifice lucruri, să organizeze evenimente, să își aducă viziunea la întâlnirile de echipă și să coordoneze întregul proces. Știe exact ce are fiecare de făcut, verifică deadline-uri și trimite remindere, ține legătura cu persoanele care se ocupă de curatoriat, cu invitații internaționali, cu regizoarele și echipele de film, cu echipa tehnică, și are mereu cel puțin un excel deschis – fie că este cel cu task-urile echipei, fie că e cel cu programul sau cu persoanele invitate.
Speră că într-o zi nu o să ne mai fie atât de frică de cuvântul feminism și că o să aducem gender mainstreaming-ul și în România, așa cum i se pare firesc să se întâmple. Andreea crede foarte tare în schimbare prin educație, în dialog, și în a aduce oamenii împreună.
Alex are o super pasiune pentru toate aspectele logistice, zboară dintr-o parte în alta atât de repede încât nici nu știm pe unde s-a pierdut, când și de unde apare iar. Nu uită niciodată de principiile sustenabile după care se ghidează în viața de zi cu zi în organizarea unui eveniment, nici de negocierile ferme în ceea ce privește prețurile. Experiența de voluntariat la atât de multe alte festivaluri și evenimente este o valoare enormă pe care a adus-o la Bucharest Feminist Film Festival.
Monica se ocupă de comunicare, de creat conținut pentru paginile de social media, de vorbit cu invitați și invitate, de pregătit agende, brief-uri, concepte pentru dezbateri și de aruncat cu idei care uneori sunt realiste, iar alteori, nu.
Monica e visătoare și idealistă, crede că într-o zi toată lumea va înțelege care-i treaba cu feminismul, că e o problemă care îi privește și afectează inclusiv pe bărbați. Și-ar dori ca bărbații să fie aliați, să susțină egalitatea de drepturi/șanse și să devină parte din conversație și din rezolvarea probemelor.
Denise este persoana care se asigură că totul merge ca pe roate, că fiecare voluntar/ă/x știe ce are de făcut, fie că e în echipa de guest management sau de acces public. E prima care ajunge la locație, care se asigură că totul e așezat așa cum trebuie, că spider-ul n-a fost zgâriat de pisică și că în cinema miroase a lumânărele parfumate.
Pasionată de tot ce înseamnă sectorul ONG și drepturile omului și curiozitățile ei sunt legate de modalitățile prin care putem să avem o viață responsabilă față de noi și față de tot ce ne înconjoară.
Victoria s-a alăturat echipei Bucharest Feminist Film Festival în pragul celei de-a doua ediții, și a adus cu ea idei proaspete, parteneri noi și multă răbdare de a face lucrurile bine, de a asculta, și de a pune întrebări pentru a înțelege. Ea contribuie la conceptualizare, se asigură că oaspeții internaționali ajung cu bine, și e persoana pe care o s-o vezi cu siguranță pe scenă la sesiunile de Q&A, cu zâmbete calde & curiozitate.
Pregătită mereu cu argumente care dezarmează atunci când vine vorba de feminism & egalitate de gen, Victoria este preocupată și de aspecte care țin de mediu sau economie, nu doar de probleme sociale.
Antonia s-a alăturat în acest an echipei festivalului și a adus cu ea un suflu nou, de gen Z-er, idei bine calculate și răbdare multă pentru a răspunde la mailuri lungi. Ea are grijă ca voluntarx care ne ajută cu multe informații feministe să fie motivatx, curiosx și mereu pregătix să facă un research amănunțit.
Pe lângă feminism și egalitate de gen, Antonia este pasionată de toate aspectele care țin de justiție socială și justiție climatică.
Cosmin este parte din echipa festivalului încă de la prima ediție, și este omul care se asigură că, din punct de vedere tehnic, totul e perfect. Că subtitrările sunt făcute bine, atât în română, cât și în engleză, că sunetul e bun, și mai ales, că noi știm să vorbim cum trebuie la microfon.
Cosmin este director executiv la PRISMA, o echipă creativă care se focusează pe producția de film și managementul cultural, și are o pasiune reală pentru film, povești și narative noi, creative, tehnologic.
Cristi este omul din spatele elementelor vizuale și reușește de fiecare dată să creeze lucrurile pe care ni le dorim, de la chipuri care să fie cât mai diverse, până la calendare feministe și colaje care ne transpun în poveștile istoriei feminismului, încă din 2021. Lucrează cu noi pentru că-i place tare mult ideea festivalului și e convins că o lume ideală este cea în care egalitatea și echitatea de gen devin reale. În fiecare an, în ultimele zile de dinainte de festival, intrăm în priză și corectăm împreună greșeli din program în mijlocul nopții, finalizăm ce mai trebuie și apoi, uneori, ne dăm seama că tot ne-a scăpat ceva. Uneori doar.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua adipiscing elit sed do eiusmod tempor.
$63
$135
$97
Un festival pentru toata lumea, indiferent de gen.