BFFF 2021

Cum a fost prima ediție?

Prima ediție a Feminist Film Festival în București a fost un vis artfuzionist care s-a împlinit la începutul lui septembrie, la Cinema Europa, timp de 5 zile încărcate de proiecții de film, sesiuni de Q&A cu regizori și regizoare din mai multe țări, de pe continente diferite, workshop-uri de educație non-formală și dezbateri.

Prin acest festival ne-am dorit, încă de la prima ediție, să revendicăm termenul „feminism” și să-l aducem mai aproape de cât mai mulți oameni și cât mai multe instituții, cu scopul de a contribui la construirea unei societăți bazate pe egalitate de gen, în beneficiul tuturor.

Prin intermediul filmelor și al educației non-formale, scopul festivalului a fost încă de la început să creăm un spațiu de dialog și învățare, un context în care să deconstruim norme sociale și să reflectăm la cum putem avea o societate bazată pe echitate.

Pe durata celor 5 zile din cadrul primei ediții, am ajuns la un număr de 1.500 de tineri și tinere care au venit la proiecții și workshop-uri, iar Cinema Europa a găzduit, în acea perioadă și 4 sesiuni de Q&A cu 9 invitați/invitate de pe diferite continente.

În același timp, am organizat alte 5 evenimente conexe, unde am colaborat cu diferite persoane și organizații din comunitatea feministă:

Care au fost filmele câștigătoare?

Juriul format din Ruxandra Ghițescu, Oana Ghera și Georgiana Vrăjitoru a ales două filme câștigătoare, unul la categoria de scurtmetraje și unul la categoria de lungmetraje.

Cel mai apreciat film scurt a fost ”All I need is a ball”, regizat de către Elena Molina. Filmul spaniol spune povestea Palomei Pujol, campioană la freestyle football, și arată cum și-a făcut ea loc într-o lume a bărbaților și cum a încurajat și ajutat și alte fete să practice acest sport. Atât regizoarea, cât și protagonista, au fost în București pe perioada festivalului, unde Paloma a făcut o reprezentație de freestyle pe scena cinematografului și ne-a povestit despre cum a fost tratată diferit încă din copilăria petrecută în Mexic doar pentru că este fată. Mai multe detalii despre perspectiva ei feministă poți asculta în interviul de aici.

Mina Keshavarz, regizoarea din Iran, care a fost, de asemenea, prezentă la București pe perioada festivalului, a câștigat premiul juriului pentru cel mai bun lungmetraj. Filmul său, ”The art of living in danger”, spune povestea activismului pentru egalitate de gen și arată contextul în care femeile luptă pentru schimbare, într-o societate în care violența domestică și de gen nu este pedepsită prin lege. Mai multe detalii despre Mina și filmul său poți citi aici, în interviul pe care l-a acordat pentru Libertatea.

Ce spun oamenii care au participat:

„Mi-a plăcut enorm tema festivalului, aveam mare nevoie de un festival care sa pună accentul pe problemele femeilor.”
„…vorbind la modul general, a fost un eveniment superb. Este nou, este puternic, este revoluționar. Abia aștept următoarele ediții în care sper să mă pot implica mai mult!”.

BFFF 2021 After Movie

Poți vedea povestea primei ediții a Bucharest Feminist Film Festival în after movie-ul de mai jos:

Parteneri

Prima ediție a Bucharest Feminist Film Festival a devenit posibilă datorită finanțării oferite de către Consiliul Europei, prin Fundația Europeană pentru Tineret și a sponsorizării oferite de către Ambasada Spaniei în România.

Parteneri: Ambasada Suediei, Fundația Culturală Greacă, Ambasada Mexicului în România, Prisma, Gen, revista, Asociația Iele-Sânziene, Girl Up România, Fundația Friends for Friends – In a Relationship

Parteneri media: IQ Ads, Munteanu, Flawless, Movienews.ro, Cinepub, Educație Privată, Igloo, Zile și Nopți, Bucharest Cultural Events, Film Menu, Radio România Actualități, Spotmedia.ro

Bucharest Feminist Film Festival

Un festival pentru toata lumea, indiferent de gen.

Hai, ne vedem acolo!